1 łyżka papryki ostrej lub słodkiej (wedle upodobania)
2 łyżki suszonej pietruszki
1 łyżka suszonego oregano
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1
Rozgrzać piekarnik do 200 C°. Oczyścić i wysuszyć udka i doprawić solą i pieprzem. Odłożyć na bok.
2
W małym rondelku rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać czosnek, paprykę, pietruszkę i oregano. Podgrzewać przez około 1 minutę na średnim ogniu, nie przypalić ziół i czosnku.
3
Wlać mieszaninę oleju i ziół na udka i upewnić się, że są dokładnie nią pokryte.
4
Umieścić udka w naczyniu żaroodpornym i piec przez około 45 minut lub do momentu, kiedy udka będą ugotowane. Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg żeby udka się bardziej przypiekły. Podawać z ulubionymi dodatkami lub sałatką.
Bagikan Artikel ini
Belum ada Komentar untuk "Czosnkowo-paprykowe pieczone udka z kurczaka"
Belum ada Komentar untuk "Czosnkowo-paprykowe pieczone udka z kurczaka"
Posting Komentar